TOUR OF HOMES: THE STOOPS FAMILY

 

By Elizabeth Troutman Adams
Photography by Shaun Ring

Upon arriving in Kentucky just a few short years ago, the Stoops family searched for a home that would engage their children in a tight-knit community, accommodate opportunities to entertain new and old friends, and allow for some sense of release from long, busy days living the football lifestyle. Keeping these goals in mind, the family worked with Anderson-Tate Builders to remodel a 9,000 square-foot home. They also partnered with many other local vendors, including experts at House Design, lighting specialists at Ferguson, decorators at Lexington Furniture and cabinetry specialists at Barber Cabinet Company to create an elegant and hospitable landing place for their active family of four. 
Their open formal living room is a picture of comfort and ease tinged with masculinity. Windows encompass a far wall, offering a view of the porch and the back of the property. Chantel Stoops worked with professionals at Lexington Furniture to furnish the room with timelessly elegant and gender-neutral pieces, including a cream tufted-back couch arranged with velvet throw pillows embroidered with an ‘S.’ The couch faces a fireplace with black curved legs that support a thick black mantle. In addition to a black grandfather clock, the room includes a pair of black leather chairs and custom-built black shelving and cabinets that hold vases, books and family photos.
To the right of the entryway, the natural flow of the home points to a formal dining room. The Haverty’s dining table accommodates four guests in leather chairs with nail-head details on the back, while two Ballard’s host and hostess chairs in a lighter beige tone are placed at each end. The table is situated on a textured rug before a wide paned window dressed in cream floor-length drapes with a canvass trim. An antique buffet and glass chest add to the feeling of formality, while a decadent modern light fixture dripping with crystal accents hangs over the table.
Adjacent to the working areas of the kitchen, a cozy seating area with an additional fireplace and flat-screen television provides the family with a casual setting for coffee and conversation. A curved beige sectional sofa and a black leather tufted ottoman are pointed toward the fireplace encased in a decorative iron screen. Behind the couch, a wide window and two doors to the deck are equipped with a layer of retractable black shades for privacy, but otherwise introduce natural light into the kitchen space.
Connected to the kitchen in a round room, the family enjoys a breakfast nook with a series of six narrow windows that allow natural sunlight to pour into the space. A Ferguson chandelier over the table matches the pair over the kitchen island. Chantel found the set of six black and grey patterned chairs and a round black table at Restoration Hardware. Chantel is thankful for styling advice from the experts at House Design, who helped her express her distinctive style while designing rooms in her male-dominated home.
The master bedroom achieves a mood of luxury and tranquility, with subtle bursts of shimmer and shine. The wood-framed rustic bed backs up to an accent wall dotted with a pattern of bronze nail heads. The chocolate dome ceiling adds depth to the room while the walls contrast in a calming beige tone. At the end of the bed, a pleasant loveseat with embellished throw pillows and a matching ottoman face a cream-framed fireplace and flat-screen television. On the right side of the room, two panels of linen drapery provide covering over arched windows alongside the opaque glass door that exits to the upper deck sitting area. Other alluring elements in the room include a rustic cream chandelier and an octagonal silver-framed mirror hanging above the dresser. On the left side of the room, an entryway opens to a large Tuscan-inspired master bathroom and closet area for the couple.
A prime area for activity inside the house, the basement accommodates leisure and fun for all age groups. The area is packed with personal touches that suggest the Stoops family are clinging to their roots, but also embracing Kentucky as their new home. The spiral stairway ends at a foyer that features a triple canvass wall hanging of a Thoroughbred horse. On the right, a hallway enters a great room that includes a chocolate velvet sectional couch over a cream shag rug, a corner stone fireplace and a larger-than-life triple panel wall hanging of horses turning for home at the Kentucky Derby. Anderson-Tate Builders arranged for the black and white photo, which was taken at the Stoops’ first Derby, to be custom made for the great room. 
The great room is attached to a tucked-away theatre room, decorated at the entrance as an old fashioned ticketing booth with black double doors, a string of theatre lights and a whimsical painting of a ticket seller. Inside, two elevated rows of theatre seating replicate a miniature cinema, which was technically accomplished by Donnie Rodgers of Rodgers Audio and Video. The area also doubles as a play and learning area for the two boys, with personalized shelving for each child. 
Pointing to Mark’s Irish heritage, the backside of the great room conjures the atmosphere of an Irish pub, with an antique shuffleboard table and a card table with four rolling leather chairs, which are all illuminated by a rustic iron chandelier. A series of linear windows look out to rocking chairs on the ranch-inspired stone patio, a nod to the family’s background in the Southwest. Black trim and molding reinforce the drama and pub-like feeling of the indoor space, which ends at a fully stocked granite horseshoe bar and wine closet constructed of redwood.
Stepping out onto the back patio, guests will take in a view of the expansive green lawn that backs up to a neighborhood trail. The roomy upper deck stretches to the left, passing by an outdoor dining set and ending at a covered pergola furnished with casual outdoor seating at an entrance to the master bedroom.

 


Posted on 2014-11-13 by
Advertisement